Archive for the ‘Hälsa’ Category

Pormaskar

Saturday, March 10th, 2018

Om det är en obalans i själva talgproduktionen så utvecklas det som kallas pormaskar. Det är en form av hudåkomma kan man säga och beror på att din hud producerar allt för mycket talg. Talgen har vi för att skydda huden, men om det blir ett överskott så kommer porerna att täppas till. Då kommer pormaskarna. Du ska undvika att klämma på dina pormaskar eftersom det kan bli inflammerat och göra att du får finnar eller ge ärr.

Det finns två olika typer av pormaskar och dessa är vita pormaskar och svarta pormaskar. En svart pormask är öppen och färger beror på pigment. Det är alltså inte smuts som gör att de är svarta. Om pormasken är vit, eller är som en vit talgplupp, så är det en så kallad sluten pormask.

Pormaskar kan vara ärftligt. De kan även komma av att du har använt fel sorts produkter på din hud. Du bör se till att använda produkter anpassade för din hudtyp. Pormaskar kan även komma om man ätit fel sorts mat, druckit mycket alkohol eller att man nyttjar tobak i form av rökning och snusning.

Det kan vara kämpigt att försöka bli av med sina pormaskar, men det går att göra. Ett sätt är att göra är en så kallad porrengöring eller en portömning. Det går att göra hemma på egen hand eller på en salong. Andra sätt att förebygga är att hålla huden ren, och att använda anpassade produkter för din hud.